Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1605

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nykyautoissa ainakin volkkareissa (Golf) ja Ford Mondeossa on ajovalojen polttimoiden vaihto on mahdollista vain merkkiliikkeessä (ahtaat paikat). Riittääkö poliisille tienpäällä selitykseksi se ettei voi itse lamppua vaihtaa vai tuleeko sakkoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei kai yhdestä pimeästä polttimosta sentään sakkoa tule, yleensä siitä huomautetaan, mutta ainakin Ford Mondeon kohdalla tuo selitys kyllä ontuu. Ei tule heti mieleen nykyautojen joukossa helpompaa autoa polttimon vaihdossa. Mondeosta kun ajovaloheitin irtoaa ilman työkaluja, tarvitsee vain irrottaa muovinen maskin yläosa ja nostaa lukitusrauta irti. Sitten vain sähköjohtojen liitin irti ja koko lyhty pirtin pöydälle ihmeteltäväksi, ellei halua vaihtaa polttimoa ulkosalla.

Mutta sinänsä kirjoitat täyttä asiaa. Kestotestissä olevasta Citroën C5:stä pimeni ajovalopolttimo, ja aikani pimeässä tuhrattuani löin verisin sormin kiinni sen kannen, jota kautta polttimo pitäisi pystyä vaihtamaan. Tätä ennen oli jo pari muovikannen kiinitysnastaa rikkoutunut, ne kun eivät ehjinä irtoa ainakaan pakkasella. Aikomukseni oli viedä auto Vehoon, jotta vaihtokulut saadaan testikuluihin, mutta insinöörimme Osku lienee käynyt kursseja myös Kätilöopistolla, sillä hän onnistui vaihtamaan polttimon, tosin myös kättään narmuttaen. Asiassa kyllä taisi myös auttaa päivänvalo.

Julkaistu: 13.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.