Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1597

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autokauppiaat hinnoittelevat uudet autot toistaiseksi hyväksyntää vailla olevan lain mukaan. Tätä samaa lakia sovelletaan myös vaihtoautoon, jonka arvo on monessa autokaupassa vuoden vaihteen jälkeen pudonnut.

Jos näin kerran on, niin miksi liikkeiden myymät käytetyt autot ovat edelleen samanhintaisia? Olen käynyt muutaman liikkeen nettisivuilla eikä käytettyjen autojen hinnoissa ole tapahtunut muutosta. Näkyykö lain aikaansaama alennus mitenkään Tuulilasin käytettyjen autojen hinnat -listalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuulilasin käytettyjen hinnasto peilaa tilannetta markkinoilla, eli jos kauppahinnat laskevat, silloin laskevat myös hinnastoon tulevat hinnat. Autoliikkeet ottivat mahdollisen autoveron alennuksen huomioon jo viime vuonna käytetyjen autojen hyvityshinnoissaan. On ennenaikaista sanoa, miten hinnat ovat nyt uuden autoverolakiesityksen jälkeen kehittyneet, mutta pyyntihinnathan eivät suinkaan kerro, millä hinnoilla kaupat todellisuudessaa tehdään.

Pyyntihinnoissa on vielä ilmaa siltä ajalta, kun tuontiautojen vero määrättiin pyyntihintojen perusteella. Itse asiassa vero määrätään näin vieläkin, sillä autoverolain vastaisesti Tulli ei verota autoja lakiesityksen mukaan vaan viime syyskuussa annettujen ohjeiden mukaisesti.

Autoverolain 75 § sanoo asiasta seuraavaa: Kun eduskunnalle on annettu esitys autoveron muuttamisesta, valtioneuvostolla on oikeus määrätä, että vero kannetaan esityksen mukaisena. Jos 1 momentin mukaan suoritettu vero on suurempi kuin sittemmin vahvistettu vero, on erotusta vastaava määrä palautettava hakemuksesta verovelvolliselle.

Laki siis EI sano, että jos vero olisikin pienempi kuin sittemmin vahvistettu,veroa perittäisiin lisää. Näin siis autokaupan väitteet jostakin riskinotosta ovat tietoista hämäämistä. Jos eduskunta vahvistaakin autoverolain siten muutettuna, että veroa peritään enemmän, tappion kärsii valtio.

Julkaistu: 12.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.