Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1594

Tapio Ketonen

Kysymys:

Viitsitkö kertoa kuinka ilmavuoto imusarjassa ilmenee käytännössä, ilman testilaitteita ym. Esim. epätasainen käynti jne. Kiitos jo etukäteen!

Näytä vastaus

Vastaus:

Imusarjan ilmavuoto kiusaa pahemmin vain kaasutinkoneissa, sillä niissä moottori saa liian laihaa seosta. Suihkutusjärjestelmällä varustetussa ilmavuodolla on sama vaikutus kuin kaasun painamisella. Tosin siinäkin seokset voivat mennä yhden sylinterin osalta pieleen, jolloin se käy liian laihalla ja voi pätkiä tai temppuilla muuten.

Katalysaattoriautossa säätöjärjestelmä yrittää säätää seosta keskimäärin sopivaksi, jolloin yksi sylinteri käy liian laihalla ja kolme liian rikkaalla, jolloin päästöjä tulee liikaa. Tämä käy ilmi usein vasta katsastuksessa. Toinen syy tähän voi olla suuttimien huono kunto.

Kaasutinkoneessa ilmavuodosta johtuva liian laiha seos saa aikaan empimistä, eli kaasua painettaessa kone ei reagoikaan vaan nykäisee. Toinen ilmiö voi olla poksahtelu imusarjassa, kone ikään kuin “iskee takaisin”.

Yksi pitemmällä aikavälillä esiin tuleva imusarjan ilmavuodosta aiheutuva haitta on moottorin voimakas kuluminen. Sisään vuotava ilma on suodattamatonta, joten etenkin kesällä moottoriin pääsee pölyä, joka toimii tehokkaana hiomatahnana.

Julkaistu: 11.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.