Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1588

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko hyytelöakku pakkaskestävämpi kuin normaaliakku? Entäs pitkäikäisempi? Mikä on oikea akkukäynnistystekniikka kaapeleilla eli onko hyötyä antaa virtaa mennä pidempään ennen starttausta vai startata heti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyytelöakku ei ole pakkaskestävämpi, pitkäikäisempi eikä muutenkaan parempi kuin tavallinen akku. Kestoiän suhteen asia on melkein päinvastoin, sillä jos kennot pääsevät tuulettumaan ja hyytelöstä poistuu kosteus, akku on pilalla ja pysyy. Tavalliseen akkuun voi ja tarvittaessa pitääkin lisätä akkuvettä.

Ennen käynnistämistä kannattaa antaa autettavan ajoneuvon akun latautua ensiksi muutaman minuutin ajan. Kun tyhjälle akulle aletaan syöttää virtaa, se imee sitä kuin kuiva pesusieni vettä. Jos tässä tilanteessa startataan, kaapelien kautta pitää johtaa virtaa paitsi käynnistimelle myös tuolle virtaa imevälle akulle.

Kun akku on saanut pahimman virrantarpeensa tyydytettyä, sen ottama virta pienenee merkittävästi. Samalla akun napajännite nousee, ja kun vasta tällöin käynnistetään, omastakin akusta tulee hieman apuvirtaa käynnistykseen. Tällä keinolla riittävät huomattavasti ohuemmat apukaapelit ja pieniakkuisempikin auttaja.

Julkaistu: 10.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.