Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1581

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on uusi VW Golf Variant TDI. Ongelmana on liian pitkä radioantenni. Löytyykö tilalle korvaavaa lyhyttä “tumppia”? Voiko antennia vähän päästä katkaista ilman että sen toiminta olennaisesti muuttuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa radioantennin pituuden pitää olla sopivassa suhteessa vastaanotettavan signaalin aallonpituuteen eli sen kerrannaisia. Antennipiiska on osa antennipiiriä, jonka täytyy päästä resonanssiin, jotta vastaanotettava signaali vahvistuu riittävästi. Piirin viritystä voidaan muuttaa, jolloin myös piiskan pituutta voidaan muuttaa.

Golfissa on vahvistimella varustettu antenni, joten tuo voi olla hieman kimurantimpi juttu, mutta liittämällä piiskaan sopiva kela se voisi onnistua. Mutta jos löydät pätkittäväksi sopivan piiskan jostakin, niin voithan ruuvata sen alkuperäisen tilalle ja kokeilla. Muuta haittaa siitä ei ole kuin korkeintaan se, että radio kuuluu huonommin.

Julkaistu: 9.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.