Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1580

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vieläkö näissä nykyautoissa uskaltaa peittää maskia/jäähdytintä, vai voiko siitä aiheutua jotakin ongelmia ? Näin kovilla pakkasilla ainakin dieselin moottorinlämpö tahtoo jäädä matalaksi ja lämmityslaitteen käyttö edelleen vie lämpöä moottorista. Olisiko ilmastointilaite aiheellista kytkeä pois päältä talvella ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tilanne on sama kuin ennenkin, eli eihän sitä jäähdytintä ole koskaan ennenkään saanut täysin peittää. Jos ilman saanti jäähdyttimeltä tukitaan kokonaan, neste voi päästä kiehumaan. Mutta viiman vähentäminen siten, että jäähdyttimen kohdalle jätetään pieni rako, on kyllä kovalla pakkasella aivan ok. Moottorihan ei jäähsy pelkän jäähdyttimen ja lämmityslaitteen kautta, myös moottorin ulkopinta luovuttaa lämpöä. Niinpä viimän vähentäminen moottoritilassa auttaa.

Ilmastointilaitteen käyttämisestä ei ole talvella yhtään mitään hyötyä. Se siis kannattaa pitää poissa päältä. Useimmissa autoissa automaattiselle ilmastoinnille on olemassa economy-asento, jossa jäähdytyskompressori ei pyöri. Joissakin autoissa jäähdytys kytkeytyy pakkasella automaattisesti pois päältä.

Ilmastointia kannattaa silti käyttää vähintään kuukauden välein hetken aikaa. Se kuulemma on hyväksi kompressorin akselitiivisteille, saavat voitelua eivätkä kuivuuttaan rikkoudu.

Julkaistu: 9.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.