Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1565

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jos vien käytetyn tuontiautoni nyt tammikuussa tullin arvioitavaksi autoveron osalta niin lasketaanko vero sen 29 %:n mukaan vai sovelletaanko jo sitä luvattua 24-26 %:ia? Luin lehdestä että ennen eduskunnan hyväksymistä ei uutta lakia sovelleta käytettynä tuotujen osalta. Jos autoni verotetaan lain hyväkynnän jälkeen niin tulli ilmeisesti selvittää vastaavan auton markkinahinnassa olevan veron tarkan osuuden ja vero voi olla mitä vain.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kannattaisi katsoa Tullin nettisivuja. Siellä on osoitteessa www.tulli.fi/tietoa_ja_ohjeita/autoverotus/kaytetyn_ajoneuvon_verotus.html kerrottu, että asiakas saa itse ratkaista, jääkö odottelemaan vai vaatiiko verotusta suoritettavaksi syyskuussa annettujen ohjeiden mukaisesti. Verotus luvataan jälkimmäisessä tapauksessa oikaista automaattisesti, jos autoverolain muutos hyväksytään eduskunnassa.

Ilmeisesti lisäksi myös jonkun Tullissa pitää saada selville, mitä lakiesitys oikein tarkoittaa. Tullihan menettelee nyt lain vastaisesti, koska hallituksen päätöksen ja autoverolain 75 pykälän mukaan autoverolain muutosta alentaa soveltaa käytäntöön heti, kun esitys on annettu eduskunnalle. Päätökset pitäisi siis tehdä hallituksen esityksen mukaisesti. Mutta ongelmana lienee, ettei kukaan Tullissakaan ymmärrä, miten lakia pitäisi soveltaa!

Julkaistu: 6.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.