Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1550

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi sinä Ketonen opetat näillä sivuilla että vaihdelaatikko pitää viedä “kaatikselle” heti kun tulee jotain vikaa ja hakea hajoittamolta toinen tilalle? Minusta noissa vanhoissa “imukoneissa” oli yksinkertainen moottori ja suhteellisesti monimutkainen vaihdelaatikko ja näissä “ruiskukoneissa” monimutkainen moottori ja suhteellisesti yksinkertainen vaihdelaatikko (tarkoitan peruslaatikkoa).

Teinkö ison synnin kun vaihdoin meidän kauppakassiin kakosen ja kolmosen synkrot? Oli edellinen omistaja (nainen) runnellut kakosen synkrot ja kolmonenkin oli vähän “herkkä”. Remontin hinta 2 × 60mk eli 120mk (vuonna 01) + 0,5l öljyä. Vaikeinta oli laatikon irroitus ja takaisin asennus.

Mielestäni remontti kannatti! Oliko kyseessä tavallista yksinkertaisempi auto ja halvemmat varaosat? (auto 5-vaihteinen Alfa pitkittäisellä Boxerilla)

Näytä vastaus

Vastaus:

Useimmiten laatikon vaihto tulee kuitenkin halvemmaksi kuin vanhan korjaaminen. Alfaan tuo kakkosen synkronointiongelma tuntuu kuuluvan asiaan kuten logo keulalla, myös muihin kuin “lelu-Alfoihin”, kuten eräs tuttava nimitti noita Napolin suunnasta tulleita bokseri-Alfoja.

Synkronointivika on tietenkin yleensä aika helppo korjata, mutta jos tulee sellaisia vikoja, että vaihteet eivät pysy päällä tai laatikko pitää pahaa ääntä, silloin ei selvitäkään synkkarenkaiden vaihdolla. Eikä tuo synkronoinnin korjaaminenkaan ole kovin halpa homma, jos teetät sen merkkikorjaamolla.

Jos laakeri on pettänyt ja akseli on päässyt käymään väärässä asennossa, saattaa hyvinkin käydä niin, että kaikki hammaspyörät pitää uusia, koska ne ovat kuluneet väärään muotoon. Myös laakeripesät saattavat olla vaurioituneet.

On myös muistettava, että suurin osa auton käyttäjistä ei tee noita remontteja itse. Sellaiselle, joka pystyy itse purkamaan vaihteiston ja jopa onnistuu vielä kokoamaan sen toimivaksi, näillä meikäläisen ohjeilla ei ole oikein mitään hyötyä.

Vaihteiston kokoaminen ei välttämättä ole aivan helppoa. Osaavallekin saattaa sattua haavereita, ja usein pienikin virhe kostautuu kalliisti.

Julkaistu: 4.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.