Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1541

Kysy autoista - kysymys 1541

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Isuzu 4×4 Crew Cab (4-ovinen lava-auto), 2.3 bensa.Vm 92 Kaasutin moottori, automaattiryyppy, ei katalysaattoria. Aj.220000km. Auto käy ja käynnistyy hyvin myös kylmällä ilmalla. Paitsi kun pakkasta on yli 20 astetta.

Auto käynnistyy hyvin ja polkaisemalla kaasua kierrokset tippuvat n.500-1000:een, kuten pitääkin. Auto käy hyvin ja tasaisesti tyhjäkäyntiä. Mutta kun lähtee liikkeelle, koneessa ei tunnu olevan voimaa, pitää ajaa pienellä vaihteella, kierrokset korkealla ja miltei kaasu pohjassa jotta se liikkuu normaalia taajamanopeutta. Savu on mustaa ja nokisen näköistä, bensaa kuluu tuhottomasti.

Vika ei poistu vaikka moottorin lämpö kohoaa miltei normaaliksi.. Jos sammuttaa auton ja odottaa muutaman minuutin, vika on häipynyt? moottori vetää, ei nyi eikä savuta.

Vaihdoin tulpat, -johdot, virranjakajan kannen, ilmansuodattimen, öljyt.. mutta pakkasella vika uusii.. vaikka pitäisi lohkolämmitintä päällä pari tuntia ennen lähtöä. Ilmanoton kesä

/talvi valitsin toimii alipaineella ja se tuntuu myös toimivan.

Voiko kaasutin moottori saada ylimääräistä bensaa jotakin kautta ilman että ryyppy olisi jäänyt päälle?

Samaisessa autossa kierrosmittarin neula hyppii yli 2000r jälkeen rauhattomasti, se ei kuitenkaan vaikuta moottorin kierrosnopeuteen eikä sen toimivuuteen, eikä ole kytköksissä em. vikaan. Mistä tämä voisi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä se automaattiryyppy jostain syystä hirttää pakkasessa päälle, ei tuollainen muuten ole mahdollista. Siellä pitäisi olla myös systeemi, joka avaa ryyppyläppää, kun koneessa on enemmän kierroksia. Se on yleensä joko alipainetoiminen, tai sitten läppä on saranoitu siten, että moottorin imu avaa sitä. Mutta joka tapauksessa, kaasutin kaipaa korjausta. Käypä kaasutinkorjaamolla, jos sellaisen paikan jostakin löydät.

Varvikellon neulan pomppiminen voisi johtua jostakin ylimääräisistä impulsseista sytytysjärjestelmän ensiöpiirissä, sieltähän mittari ilmeisesti saa pulssinsa. Asiasta on kuitenkin vaikea sanoa mitään täsmällistä.

Julkaistu: 2.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.