Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1536

Kysy autoista - kysymys 1536

Tapio Ketonen

Kysymys:

Peritäänkö toisesta EU-maasta vuokratusta autosta jatkossakin täysi autovero vuokra-ajan pituudesta riippumatta? Ymmärtääkseni uudessa autoveroesityksessä ei tähän asiaan ole luvassa muutosta. EY-tuomioistuin on kuitenkin vuoden 2002 päätöksessään (asia C-451/99) todennut, että autovero täytyy suhteuttaa leasingaikaan. Onko autoveroesitys edelleen selkeästi EU-oikeuden vastainen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eihän Suomen valtiovarainministeriö välitä yhtään mitään muita maita koskevista EY-tuomioistuimen ennakkopäätöksistä. Tämäkin asia tulee malliinsa vasta, kun Korkein hallinto-oikeus antaa asiasta ennakkopäätöksen. Sen saamiseen kulunee vielä vuosia.

Tuoltakin osin siis autovero on edelleen Suomen ja Euroopan Unionin keskenään tekemien sopimusten vastainen. Ilmeisesti lakiesityksestä löytyy muitakin pöpöjä. Ainakin se on epäselvyydessään varmasti ainakin Suomen, todennäköisesti jopa Euroopan ykkönen.

Julkaistu: 2.1.2003

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.