Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1513

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voiko nykyisiin autoihin asentaa erilaisia ilmaisimia esim.Jarrupalojen kuluminen, öljyjen vaihtamisaika yms. ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän niitä on autoihin asennettu jo ties kuinka pitkään. Jälkikäteen niiden asentaminen on tietenkin hankalaa, ja tuskin mielekästä.

Esimerkiksi öljynvaihdon ajankohdan määrittäminen onnistuu kyllä ihan hyvin joko allakan tai matkamittarinkin mukaan. Näihinhän ne henkilöautojen huoltomuistuttimet tuppaavat vielä toistaiseksi perustumaan. Vasta tiettävästi joissakin kuorma-autoissa lasketaan kulutetun polttonesteeen määrää ja mitataan öljyn sähkönjohtokykyä, tällä selvitetään mukana kiertävän metallin määrää.

Jarrupalojen kulumistunnistin vaatii jarrupaloihin asennettuja johtimia, jotka maadottavat virtapiirin. Ne nyt eivät ole aivan mahdottomat itsekin tehdä, mutta silti mielestäni on parempi ratkaisu vaikka avata jarrut silloin tällöin tarkastusta varten. Samalla niitä voisi putsatakin, se kun ei tee pahaa.

Julkaistu: 27.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.