Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1511

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymys, että kuka maksaa?Eli ostin käytetyn auton liikkeestä noin kuukausi sitten. Autoon tehtiin tarkastuset ja huolto. Nyt kuitenkin meni vaihdelaatikko rikki, 2. vaihteen synkronointi ja saattaa siirtäjätkin olla kuluneet kun keppi jurisee… Elikkäs onko selvä tapaus, että liike maksaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei se niin selvä tapaus ole. Periaatteessa tietenkin liike on vastuussa, jos vioista ei ole mainittu kauppasopimuksessa. Mutta liike voi myös pelataa kovanaamaa ja kieltäytyä maksamasta. Silloin joudut hakemaan rahasi oikeusteitse.

Ellei myyjä suostu korjaamaan autoa, on syytä ottaa yhteyttä kotikuntasi kuluttajaneuvojaan. Hän auttaa asiassa, ottaa yhteyttä liikkeeseen ja neuvoo, mitä pitää tehdä, jotta saat asiasi hoitumaan. Jos asialle halutaan hakea kuluttajavalituslautakunnan ratkaisu, se kestää vähintään puoli vuotta, todennäköisesti enemmänkin. Senkään jälkeen myyjä ei välttämättä maksa, joten joudut haastamaan myyjän oikeuteen.

Oikeusjutuissa on aina se riski, että etenkin jos asia on valmisteltu huonosti ja käytössä ei ole osaavaa asianajajaa, jutun voi myös hävitä. Silloin vastapuolen oikeudenkäyntikulut yleensä määrätään hävinneen maksettavaksi, ja käytetyn auton hinta voi silloin olla pikkuraha. Jos asiasta on kuluttajavalituslautakunnan päätös, häviämisen riski on pieni, mutta on se silloinkin olemassa.

Julkaistu: 25.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.