Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1510

Tapio Ketonen

Kysymys:

olen ostamassa autoa, joka sopisi opiskelijan budjetille. käytetty tietysti, pikkuauto myös, luotettava ja kestävä. mutta tulevaisuuteen varautuen pitäisi autosta löytyä katalysaattori ja sen pitäisi olla pieniruokainen.

lähinnä viime vuosikymmenen alun citroën ax, nissan micra, suzuki alto, peugeot 205 ja renault clio vaikuttavat lupaavilta. mitä näistä suosittelisit? ja mistä syistä? osaisitko kertoa hyviä ja huonoja puolia vähän jokaisesta avuksi auton valintaan? citroënin tiedän pieniruokaisimmaksi, mutta kestävyydestä en tiedä. clio sen sijaan vaikuttaisi hyvältä muuten, mutta sillä tuntuu olevan enemmän arvoakin jäljellä, joka taas sotii opiskelijan budjettiani vastaan. ja micraan kait löytyy helpoiten osia halvimmalla..

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun kysymyksessä on kymmenkunta vuotta vanha auto, tärkeintä on tietenkin auton kunto, merkki on toissijainen asia. Noilla autoilla ei kulutuksissa ole niin suuria eroja, että sillä olisi merkitystä, kuljettajan väärä ajotapa saa aikaan monin verroin suuremman lisäkulutuksen.

Tulevaisuuteen varautuminen olisi tietenkin halvempaa, jos autossa ei olisi katalysaattoria, sillä sen sekä katalysaattorin toiminnalle oleellisen jäännöshappi- eli lambdatunnistimen uusiminen on kallis paukku. Ilman kattia oleva auto voi kuitenkin olla nuorimmillaan otettu käyttöön vuonna 1991, joten alkavat jo olla vanhoja.

Kaikissa mainituissa on puolensa, sekä hyvät että huonot. En ole tutustunut noihin autoihin vanhoina, joten valitettavasti en pysty antamaan kaipaamiasi tietoja niiden kestävyydestä tai ongelmista. Nyrkkisääntö tietenkin on, että varaosia saa sitä paremmin tarvikeliikkeistä halvemmalla, mitä yleisempi malli on. Mutta lopullisesti kustannukset ratkaisee kuitenkin osien tarve, ei niitten hinta. Suzuki Altoon lienee osia tarjolla noista vähiten, koska Alto oli suurimman osan 90-luvusta kokonaan poissa markkinoilta.

Julkaistu: 25.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.