Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1506

Tapio Ketonen

Kysymys:

Voorti pakkasella käynnistäessä meinasi mennä naapurin tontille jos ei ollut kytkin ja jarru pohjassa. Vaihdoin laatikkoon automaattiöljyt kun ne on halvemmat kuin “tavalliset”. Toinen talvi menossa noilla “automaateilla”, pelaa hienosti helteellä ja pakkasella. Hajoaako laatikko ja milloin? (auto Esko 1,8i 16V vm -92, ajettu reilu 200tkm ja em. vaihdon jälkeen n. 40tkm).

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän automaattiöljytkin voitelevat hyvin, mutta on vaikea sanoa, ovatko niiden ominaisuudet jotenkin manuaalivaihteistoon sopimattomat. Todennäköisesti ei, sillä aika monessa autossa suositellaan ATF-öljyjen käyttöä. Mutta jos haluat toimia varman päälle, niin kyllähän synteettinen vaihteistoöljy, jonka viskositeetti on esim. 75W/90, ilmeisesti myös pitää auton omalla tontilla.

Vaihteiston öljymäärä on erittäin pieni, en nyt muista paljonko Eskosessa sitä on, mutta lienee parin litran paikkeilla. Niinpä hinta ei vie ketään konkurssiin. Ne ATF:tkin lienee varaa vaihtaa vaikkapa parin vuoden välein.

Julkaistu: 19.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.