Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1505

Kysy autoista - kysymys 1505

Tapio Ketonen

Kysymys:

5-kymppinen yli 2 milj.km.tiellä “asunut” kaupparatsu on vaihtamassa autoa.ajattelin ottaa kaikki nykyheebelit.mitä mieltä olet Bi-xenoneista ja ajonhallintajärjestelmästä ?onko vanhan ajan hyvät lisävalot parempi ratkaisu?pysyykö auto jo häntäluutuntumalla paremmin käsissä kun ajohallinta varusteilla?entäpä AWD ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Xenonvalot ovat tietenkin hyvä ratkaisu, en tiedä muuta heikkoutta kuin sen, että tien yläpuolella olevat opasteet näkyvät heikommin, koska hajavaloa heijastuu sinne vähemmän. Lisävaloja ei nykyautoon mielestäni kannata laittaa lainkaan, ei etenkään xenonien kanssa. Sumuvaloista en ole havainnut olevan mitään hyötyä, mutta ehkä hyvistä sellaisista voisi olla.

Ajonhallinnastakaan ei ole pahaa sanottavaa. Pitäisi tietenkin ajaa siten, ettei se ala lainkaan toimia, mutta järjestelmä toimii hyvänä vakuutuksena sille, että kuljettaja ei aina satukaan olemaan vamis reagoimaan auton luistoon salamannopeasti.

Neliveto on mielestäni aika lailla turha henkilöautossa. Se ei tuo mitään lisäturvaa, paremminkin hukkaa kuskilta tuntumaa keliin. Toki sen avulla meno on varmaa joka kelillä, mutta aika harvoin sattuu sellaisia kelejä, ettei etu. tai jopa takavedollakin pääsisi Lisäksi se nostaa auton hintaa ja nostaa melkoisesti kulutusta.

Itse olen todennut, että sen jälkeen kun muutin pois Helsingin keskustasta eli Viiskulman lähistöltä, en ole kaivannut nelivetoa. Tuolla Kotikatu-sarjan maisemissa neliveto oli talvella tarpeen, koska nelivedolle sopivia pysäköintipaikkoja löytyi paljon helpommalla.

Julkaistu: 19.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.