Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1474

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko olemassa vertailua eri autojen ylläpitokuluista ? Olen hankkimassa autoa ja tärkeänä kriteerinä on yleinen taloudellisuus huoltojen, varaosien sekä lisävarusteiden hintojen suhteen. Tähän kun lisättäisiin vielä verot ja muut maksut sekä arviot polttoainekuluista per tietyt kilometrimäärät, saataisiin varmasti kiinnostavia tuloksia autojen kokonaistaloudellisuudesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kyllä varmasti tällaisia vertauluja on jossakin päin maailmaa tehty, varsinkin Saksassa. Sellaista tietoa ei muitta mutkitta voi Suomeen soveltaa, koska sekä huoltotyön että osien ja tarvikkeiden hinnat ovat erilaisia. Määräaikahuoltojen sisältö tehtaan huolto-ohjelmissa on tietenkin samanlainen.

Me emme viime aikoina ole Tuulilasissa tällaista vertailua tehneet. Kiitos vaan ajatuksesta, kyllä se ideapankkiin siirrretään odottamaan vuoroaan. Yhden seikan lisäisin taloudellisuusajatteluun. Se on auton vuotuisesta arvonalenemisesta aiheutuva kustannus. Se on polttoainekustannusten lisäksi merkittävin kustannustekijä, eivätkä osat tai työ muodosta esimerkiksi 3-5 vuotta vanhassa autossa yhtä suurta lovea kukkaroon.

Seuraapa ensi kevään aikana, mitä asiasta mahdollisesti saamme aikaiseksi.

Terveisin

Jorma Viitanen

Julkaistu: 11.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.