Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1463

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko tietoa tuleeko uusi autoverolakiesitys lähiaikoina eduskunnan käsittelyyn kun ei tullutkaan 3.12. Itse hain pois verotuspaperit tullista kun toin auton Saksasta marraskuussa toiveena josko veron osuus tippuisi vielä hiukan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jaa-a. Tuo on ns. tuhannen euron kysymys. Niinistö oli kuulemma sanonut jossain, että välttämättä esitystä ei tule ennen vaaleja. Autoveroguru Heikki Kuitusen valmistelema alkuperäinen esitys ei kelvannut Niinistölle, eikä Kuitunen ole saanut uutta esitystä aikaan. Pääsyy voi tietenkin olla, että Kuitunen ei ilmeisesti halua muuttaa nykyistä lakia asiasisältönsä osalta mitenkään, ainoastaan kirjoittaa saman lain entistä vaikeaselkoisemmaksi.

Hankalinta asiassa on se, että Heikki Kuitunen on ainoa henkilö koko valtiovarainministeriössä, jolla on ylipäänsä kokonaiskäsitys autoilun verotuksesta. Jos Kuitusen ajattelutapa ei kelpaa EY-tuomioistuimelle eikä Niinistölle, huonompi homma. Niinistön tilalle tulee uusi ministeri ensi keväänä, ja EY-tuomioistuin toimii niin hitaasti, että uuden tuomion saaminen kestänee taas viisi vuotta. Niinpä onkin odotettavissa, että ensi keväänä uusi märkäkorvainen valtiovarainministeri saa eteensä Kuitusen alkuperäisen verolakiesityksen uudelleen syntyneenä.

Elikkä vie ne veropaperit tulliin, maksa verot ja tee valitus. Hyvällä onnella saat joskus ensi vuosikymmenellä vähän rahaa takaisin. Mutta eipä tuo käytännössä mitään maksakaan, joten ei muuta kuin valitus sisään.

Julkaistu: 9.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.