Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1457

Kysy autoista - kysymys 1457

Tapio Ketonen

Kysymys:

Morjens!Tulipa tuossa pyhinä pohjoisessa käydessäni ja startatessani -25 asteen pakkasessa pari yötä seissyttä autoparkaani käyntiin: Kuinka kylmiin olosuhteisiin yleensä ottaen tämä nykyinen autoelektroniikka toimii (tai pitäisi toimia)? Elektroniikkaharrastuksestani muistelisin että piirejä valmistetaan ainakin -25 asteen ja -40 asteen versioina (taitaa tuo -40 olla jo military-versio). Mutta mahtaakohan tuo -25 olla se takaraja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta kyllä elekrtoniikka ainakin -40 astetta sietää. Kittilässähän oli joku vuosi siten viitisenkymmentä astetta, ja kyllä kai siellä bensa-autot toimivat. Dieseleillä oli aika vakavia ongelmia polttonesteen hyytymisen takia.

Toinen juttu on, että kovassa pakkasessa sähkö on akusta aika vähissä. Jos startti ei pyöritä ja jännite jää alle kymmenen voltin, silloin ei mikään toimi.

Julkaistu: 8.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.