Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1455

Tapio Ketonen

Kysymys:

omistan Volkswagen golf IV 1.4.onko siihen saatava teholastuja ja onko siitä mitään hyötyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aika vähän on tarjolla, ja aika vähän on hyötyä. Parhaan lisäyksen lastuviritys antaa turboahdettuihin moottoreihin, siellä lastun avulla nostetaan hieman ahtopainetta, ja sehän vasta potkua antaakin. Luulenpa, että teet viisaammin, jos vaihdat autosi 1,6- tai jopa kaksilitraiseen.

Voit itse etsiä Googlella hakusanalla “chip tuning”. Sen avulla löytyi esimerkiksi osoite www.obd2-motortuning.de, joka kehuu lastunsa nostavan 1,4-litraisen nelosgolfin tehon 75:stä 87:ään hevosvoimaan ja väännön arvosta 126 Nm/3300 r/min lukemaan 146 Nm/3500 r/min. Huippunopeuden luvataan nousevan 171:stä 180:een kilometriin tunnissa.

Ja muistathan, että lastuvirityksen jälkeen auto pitää viedä muutoskatsastukseen. Lastun mukana pitää saada katsastajan vaatimat todistukset siitä, että auto myös muutosten jälkeen täyttää päästövaatimukset. Vapaasti hengittävien osalta tilanne on hieman helpompi, turboilla lastuviritys rinnastetaan moottorin vaihtoon, ja paperisota on sen mukainen.

Julkaistu: 7.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.