Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1450

Kysy autoista - kysymys 1450

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tyhjentääkö nykyaikaiset bensiinilämmittimet auton akun, jos autolla ajomatka on lyhyt? Itselläni yleisin matka olisi n.10km. Lataako laturi akkua riittävästi tällaisilla matkoilla? Vai onko todennäköistä, että joku aamu akku on tyhjä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Bensalämmittimellä tai millä tahansa virtaa kuluttavalla vehkeellä akun tyhjentäminen onnistuu. Akku ottaa pakkasessa huonosti virtaa vastaan, joten lyhyt ajomatka ei välttämättä riitä.

Alkuvaiheen jälkeen akku ottaa virtaa vastaan usein vain parin-kolmen ampeerin vauhdilla. Tästä on helppo laskea, jos lämmitin ja lämmityslaitteen tuuletin vievät virtaa vaikkapa neljä ampeeria ja lämmitysaika on yksi tunti, että pari tuntia pitäisi ajella, ennen kuin akku on taas täynnä.

Tuo 10 km on aika lailla alarajoilla, riski piilee. Ainakin kotona kannattaisi kytkeä auto mieluummmin lohkolämmittimeen. Tarjolla on myös akkulatureita, jotka lataavat akkua samaan aikaan lohkolämitintä käytettäessä.

Julkaistu: 7.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.