Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 145

Tapio Ketonen

Kysymys:

Haluaisin hieman lisätietoa seuraaviin asioihin, kun tunnen tulleeni eräällä tavalla hyväuskoisena jymäytetyksi. Siis ostin vm. -99 olevan Ford Mondeo 1,8 farmarin, jolla ajokilometrejä 67500.

Kaupan yhteydessä myyjä kertoi, että hän antaa autolle takuun, joka kattaa moottorin, voimansiirron ja kytkimen, minun omavastuuna olisi 150 euroa. Takuuaika olisi 3 kk. Lisäksi ennen kauppasopimuksen allekirjoitusta tutkittiin huoltokirjasta autolle tehtyjä huoltoja. Auton huolto-ohjelmaan kuuluu ns. vuosihuolto, jossa vaihdetaan öljy+suodatin sekä joitain tarkistuksia ja 45 000 km:n välein tehtävä “laaja kuntohuolto”.

Myyjä tulkitsi huoltokirjaa ilmoittaen, että suurempi huolto on vasta tehty ja saat ajella parikymmentätuhatta kunhan vain muistat öljyt vaihtaa. Lisäksi hän lupasi katsastuttaa auton ja antaa 30 l polttoainetta kaupan päälle.

Asia ei ollutkaan näin, vaan vasta kauppasopimuksen allekirjoituksen jälkeen tarkistin asian auton merkkiliikkeestä ja entiseltä omistajalta ja tätä “laajaa kuntohuoltoa” ei oltukaan tehty. Eli esim. tulppia ei oltu vaihdettu kertaakaan!! Vain vuosihuolto eli esim. öljyt+suodatin oli vaihdettu. Laajemman huollon hinta on noin 400 euroa ja mainitessani asiasta parin päivän sisällä myyjälle, hän ilmoitti, että he maksavatkin huollosta vain 250 euroa ja minä maksaisin loput! Lisäksi katsastus ja bensat jäävät pois myyjän kuluista!

Minä – hölmö kun olen – maksoin kiltisti huollosta 169 euroa ja katsastutin auton itse ja ei noita bensojakaan taida muut maksella. Onko minua huijattu tai vedetty nenästä, kun uskon vielä ihmisyyteen, en koviin arvoihin??

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensinnäkin: myyjä vastaa kuuden kuukauden ajan kaupanteosta kaikista niistä vioista, joiden hän ei voi osoittaa tulleen autoon ostohetken jälkeen. Takuuta ei siis voida rajata millään tavalla esimerkiksi vain voimansiirtoon tai moottoriin. Mitään omavastuuta ei asiassa ole. Näin sanoo laki, ja lainvastainen sopimus on pätemätön.

Sen sijaan huoltojen tekeminen tai tekemättömyys kuuluu juuri niihin asioihin, jotka ostajan pitää itse tutkia asiapapereista tai muuten. Jollei myyjä ilmoita asiasta kirjallisesti, todistamattomilla puheilla ei ole mitään merkitystä tosipaikan tullen.

Tuosta ehkä opit, että kaikki asiat pitää kirjata kauppasopimukseen. Jos ne bensa ja katsastus olisi kirjattu paperille, myyjän olisi ollut pakko pitää sanansa. Tuollaisia kauppatapoja nykyisin tapaa onneksi harvemmin, mutta aina näemmä riittää myyjiä, jotka haluavat myydä samalle asiakkaalle kaksi autoa samalla kerralla – ensimmäisen ja viimeisen.

Julkaistu: 17.9.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.