Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1446

Tapio Ketonen

Kysymys:

205/55R16 vs. 195/60R15

Nyt kaivattaisiin tietoa suurimmista eroista otsikon mukaisista rengasmalleista. Oletetaan, että 195/60R15 -rengas on pärjännyt testeissä. Jos hommaan saman merkin ja mallin koossa 205/55R16 (sama nopeusluokka), niin voinko odottaa samoja ominaisuuksia? Tietysti fyysiset mitat tuo omat muutoksensa, mutta onko muutoin renkaat samanlaiset tai edes samankaltaiset? Eli voinko odottaa isommalta saman nopeusluokan renkaalta samanlaisia ajo-ominaisuuksia (märkäpito,vesiliirtoherkkyys, yms), jos huomioidaan kokoerojen tuomat muutokset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuntuisi loogiselta, että valmistaja pyrkii kehittämään eri tyyppiset mutta samaa mallia olevat renkaansa mahdollisimman paljon samanlaisiksi. Tuo ero poikkileikkausprofiileissa kuitenkin asettaa rakenteelle omat vaatimuksensa. 55-sarjalainen on jonkin verran jäykempi kuin 60-sarjalainen, ja tästä aiheutuu eroja.

Mutta eihän matalia renkaita alunperin olekaan kehitetty pelkästään ulkonäön takia, vaikka moni ostaa näitä juuri tästä syystä. Matalilla rengasprofiileilla haetaan ennen kaikkea terävämpää ja täsmällisempää ohjautuvuutta. Myös leveämpi pinta antaa tiettyyn rajaan saakka paremman pidon. Matalampaan ilmatilaan liittyy aina myös huonompi mukavuus, koska joustovaroja ei renkaassa ole yhtä paljon kuin korkeammissa.

Ero noin lähellä toisiaan olevien renkaiden välillä ei ole kovin suuri, käytetäänhän molempia kokoja nykyisin jo aivan tavallisissa perheautoissa (Mondeo, Laguna). Ominaisuudet eivät siis ole aivan samat mutta lähellä toisiaan.

Julkaistu: 5.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.