Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1445

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi! Mikä autoani vaivaa, koska jäähdytysnestettä kuluu n. 0,5l/100 km? Ulkoisesti ei näy lammikoita ja silmämääräisesti en ole nähnyt vuotoja. Miten moottori käyttäytyy, jos kansi vuotaa?

Vaihdoin juuri öljyt ja jäähdytysnesteen, eikä niissä näkynyt merkkejä vuodoista (ei siis vettä öjjyn seassa eikä öljyä jäähdytysnesteen seassa). Jos kansi vuotaa, niin näkyykö se päästömittauksissa?

Vai miten voi varmistua siitä, ettei kansi vuoda, vaan vuoto on jossakin muualla järjestelmässä? Autoni on BMW 318 iS vm. -92.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos nestettä ei vuoda ulos, katoava neste menee moottorin sisään. Öljyn sekaan menevä neste ei välttämättä näy silmällä, ja vesi haihtuu pois. Se kuitenkin tuhoaa öljyn voiteluominaisuudet.

Korjaamoilla on käytettävissään laitteita ja aineita, joilla voidaan tunnistaa öljyn sekaan joutunut glykoli. Jos taas palamiskaasuja tulee jäähdytysnesteeseen, nekin näkyvät kannantiivisteen vuodonilmaisimella. Ilmaisimen läpi imetään ilmaa jäähdyttimen yläsäiliöstä, ja käytettävä erikoisneste muuttaa väriään, jos nesteen joukossa on palamiskaasuja.

Jos kannentiiviste tai kansi vuotaa, jäähdytysjärjestelmään syntyvä ylipaine ajaa nestettä pois hukkaputken kautta. Tämä ei välttämättä näy vuotona, eikä lammikoita synny, koska paine on korkea ainoastaan ajon aikana, moottori kuormitettaessa.

Julkaistu: 4.12.2002