Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1439

Kysy autoista - kysymys 1439

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autojen koeajoissa yms mainitaan usein että ilmastointilaitteesta on hyötyä myös talvella koska se poistaa kosteutta ja ikkunat kirkastuvat hyvin. Ford Mondeon ohjekirjan mukaan laite ei kuitenkaan käy pakkasella ollenkaan. En myöskään ole havainnut siitä hyötyä pakkasilmoilla. Onko Fordin ilmastointilaite toiminnaltaa poikkeava vai eivätkö ilmastointilaitteet yleensäkään käy pakkasella.

Näytä vastaus

Vastaus:

En ole tutkinut, käykö Mondeon ilmastointi pakkasella, ainakin merkkivalo syttyy. Mitään hyötyä ilmastoinnista ei pakkasella ole, tuo kosteudenpoisto ei toimi pakkasella, ainoastaan jos lämpötila on plussan puolella. Autojen koeajoja tekee aika moni sellainenkin, jolla ei ole moiseen tarvittavaa teknistä osaamista tai edes perustietoja koulufysiikasta. Niinpä noihin höpinöihin kannattaa suhtautua epäileväisesti.

Kosteuden poisto perustuu siihen, että pyöritettäessä sisäilmaa sisäkierrolla ilmasssa oleva kosteus tiivistyy vedeksi ja valuu pois, kun ilma joutuu tekemisiin kylmän jäähdytyselementin kanssa. Mutta jos paikat ovat jo valmiiksi pakkasella, tuota tiivistymistä ei tapahdu.

Talvikelit ovat yleensä Keski-Euroopassa märkiä, ja siellä tämä toimii. Tieto asiasta taas kulketuu käyttöohjeiden käännöksinä myös Suomeen. Kovalla pakkasella kuitenkin sisään tuleva ilma on erittäin kuivaa, joten kun se lämmitetään siedettäväksi, se pystyy imemään itseensä paljon kosteutta. Tehokkain tapa kuivata auton sisätiloja onkin laittaa lämmintyslaitteen puhallin mahdollisimman suurelle teholle.

Julkaistu: 2.12.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.