Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 142

Tapio Ketonen

Kysymys:

Eikö pitäisi olla päivänselvä ja järkeenkäyvin asia se että suurin autoveron maksaja pitää olla uuden auton ostaja, koska sillä nyt sattuu olemaan eniten sitä rahaa!! Vanhan auton ostajalla ei ole rahaa, siksihän hän joutuu tyytymään vanhaan autoon.

Valtio ei saa enempää tuloja jos autojen käyttömaksu nostetaan 1000e/v koska vanhasta autosta on mieletöntä maksaa tuollaisia käyttömaksuja jotka ylittävät auton arvon tai ovat kertakaikkiaan köyhälle autoilijalle ylivoimaisia maksaa. Niinpä vanhat autot toki romutetaan mutta samalla autoilijoiden määrä vähenee koska köyhällä autoilijalla ei ole rahaa ostaa sopivaa autoa ja vieläpä ylläpitää se joten valtiolta jää saamatta niistä vanhoista autoista kaikki mahdolliset tulot, ei tule käyttömaksutuloja, ei bensaveroja, ei korjaamoista alv-tuloja, sakkotulojakaan ei tule kun ei ole enää niin paljon autoilijoita, vakuutukset kallistuu kun ei ole enää niin paljon maksajia, autoala alkaa näivettyä pois, korjaamot ja autoliikkeet menee konkurssiin, työttömien autoalan ihmisten määrä kasvaa→valtion menot kasvavat ja taas pitäisi korottaa autoilijoiden kustannuksia→taas putoaa köyhimpiä autoilijoita pois→kierre on valmis.

Ja kun autoilijoiden määrä vähenee, kaatuu maksutaakka yhä harvempien autoilijoiden niskaan jolloin aina vaan maksut kohoaa että valtio saisi “omansa” ja aina putoaa köyhimmästä päästä yhä enemmän ja enemmän autoilijoita pois maksamasta niitä mielettömiä autoilun kustannuksia ja kustannusvastuu on yhä harvempien autoilijoiden niskassa ja tuhon kierre on valmis.

Eli, maksakoon se eniten kellä on eniten sitä rahaakin ja uuden auton ostajallahan sitä on eniten, vanhan auton omistajalla ei .

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, niiltähän sitä veroa pitää kerätä, joilla on rahaa. Ehkä raju käyttömaksu jonkin verran karsisi liikenteestä vanhimpia autoja, mutta enpä usko, että sillä olisi vaikutusta autojen tai autoilijoiden kokonaismäärään.

Käyttömaksun korotushan liittyisi toivottavasti siihen, että nykymallinen autovero muutettaisiin käyttömaksun muotoon, ei suinkaan siihen että se tulisi nykyverotuksen päälle. Mutta mistäpä niistä hallitusherroista tietää.

Julkaistu: 17.9.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.