Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1399

Kysy autoista - kysymys 1399

Tapio Ketonen

Kysymys:

Poliisit pysäyttivät minut moottoritiellä, kun ajelin mittarin mukaan 110 km/h, ja kertoivat minun ajaneen yli 120 km/h. Nopeuteni he olivat arvioineet maijan nopeusmittarista. Sakkoja eivät antaneet, mikä oli mukava yllätys.Samalla matkalla koukkasin tienpätkälle, jossa on kuudenkympin alueella nopeusnäyttötaulu. Kun ajoin mittarin mukaan seitsemääkymppiä, oli nopeuteni taulun mukaan 63 km/h. Samanlaisia tuloksia olen saanut muistakin vastaavista nopeusnäytöistä.Mikä tai kuka tässä nyt on väärässä? Voiko autoni nopeusmittarin virhe vaihdella noin reilusti puolelta toiselle vai ovatko nopeusnäyttötaulut noin epäluotettavia? Vai oliko maijaan nopeusmittari perjantaitunnelmissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

90-luvulla tai sen jälkeen valmistetun auton nopeusmittari ei saa näyttää liian vähän, eikä se niin yleensä teekään. Kuitenkin jos alle on muutettu kovin paljon alkuperäistä suuremmat renkaat, virhe voi mennä negatiiviseksi eli mittari näyttää liian vähän.

Taisi olla osasynä siihen huomautuksella pääsemiseen, että konstut totesivat itsekin mittausmenetelmänsä epävarmaksi, oikeudessa sakko olisi saattanut kaatuakin. Nopeusnäytöt näyttävät aika lähelle oikeata lukemaa, ero ei ole merkittävä. Arvioitaessa toisen auton nopeutta toisesta käsin virhettä syntyy helposti. Pitäisi ajella aika pitkään perässä, ennen kuin voi varmasti sanoa edellä ajavan auton nopeuden.

Julkaistu: 21.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.