Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1396

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi!Kysyisin asiaa johon kenelläkään ei tunnu olevan suoraa vastausta. Kuka on maksumies auton korjauksessa kun auton ostosta liikkeestä on kulunut 2 viikkoa ja auton kytkimessä alkaa ilmetä vikaa (luistamista ym.) Koskeeko kuuden kuukauden takuuaika kytkintä vai onko kytkin ns. kuluva osa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos ostaja on yksityishenkilö ja myyjä autoliike, niin vastuuasia on selvä. Maksumies on autoliike. Kuluttajasuojalain mukaan vian katsotaan oleen autossa myyntihetkellä piilevänä, jos se havaitaan alle kuuden kuukauden sisällä kaupanteosta. Ainoastaan jos liike pystyy pitävästi osoittamaan, että vika on varmasti syntynyt vasta kaupanteon jälkeen, se välttää vastuun asiasta.

Kytkimen luistaminen on asia, joka yleensä aiheutuu kytkimen kuluneisuudesta. Kun kytkin avataan, ammattimies näkee heti, onko vika syntynyt pitkän ajan kuluessa normaalina kulumana vaiko kerrasta väärän käytön, esimerkiksi tolkuttoman luistatuksen tuloksena.

Se ajan mittaan syntynyt kuluma on ilmiselvä piilevä vika, joka on ollut autossa jo kaupantekohetkellä. Kytkin ei kulu normaalisti kahdessa viikossa luistavaan kuntoon normaalilla asiallisella käytöllä.

Julkaistu: 20.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.