Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1388

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Opel Astra G 2.0di16v-98.Lämpötila moottorissa nousee erittäin hitaasti (Maantieajo 100km/h 20 kilometriä lämpömittarin näytössä n 80 astetta aiemmin ei mitään). Kaupunkiajossa mittari ei nouse ollenkaan vaikka ajaa kuinka kauan eikä myöskään nopeuden ollessa alle 100km/h (pakkanen n -2astetta).

Lämmityslaitteesta tulee kuitenkin kohtalaisen lämmintä. Missähän vika vai kuuluukohan ko.malliin. Autolla ajettu 120.000 ja olen sen vasta hankkinut. Voiko moottorin alilämpö aihettaa ennenaikaista kulumista? Mitähän asialle voisi tehdä?Kiitos vastauksesta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuollaisiahan ne dieselit ovat. Hukkalämpöä syntyy niin vähän, että moottorin lämmön kanssa on talvella ongelmia, kun kaikki liikenevä lämpö revitään sisätiloja lämmittämään.

Juuri tuosta syystä monissa dieseleissä on erillinen polttonesteellä toimiva lämmitin, joko Eberspächer tai Webasto. Se lähtee normaalisti käyntiin moottorin käynnistyttyä ja nopeuttaa moottorin lämpenemistä. Samalla se myös antaa lisälämpöä sisäänkin.

Vaikutelmaan huonosta lämpenemisestä saattaa olla osasyynä sekin, että lämpömittarin toiminta-alue on vain oleellisin, eli näyttö ei suinkaan ala nollasta tai 40:stä vaan jostain 70 asteen tietämistä.

Julkaistu: 19.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.