Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1385

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten saan kolaritiedot autosta jota olen ostamassa? Onko jokin palvelu josta saa tietoon onko auto kolaroitu. Samalla haluaisin tietää paljon autolla on ajettu, että ei olisi käyty mittaristoa rustaamassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Et mistään kattavasti. Tällaista vauriorekisteriä ei ole, eikä vauriotietoja saa edes vakuutusyhtiöstä tai merkkikorjaamoilta. Ainoa keino on salapoliisityö, pitää itse etsiä vaurioiden ja vaurioiden jälkien korjaukset. Ajokilometrien kanssa on sama juttu. Joissakin uusimmissa malleissa on tiettävästi kilometrit tallennettu siten, että lukemaa ei pitäisi päästä muuttamaan. Muissa mittarinlukemien oikeellisuus on aika pitkälle uskon asia.

Suomen Autokatsastus Oy:n maksullinen palvelu antaa tiedot auton kilometrilukemista katsastusten aikana, mikäli auto on katsastettu SAUK:n asemilla. Aina lukemia siis ei saada, eikä tämäkään palvelu paljasta järjestelmällistä mittarinlukemien väärentämistä. Jos lukemia muutetaan vähän joka vuosi, se ei tule katsastustietojen perusteella ilmi.

Julkaistu: 19.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.