Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1361

Kysy autoista - kysymys 1361

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten helposti vaihteisto hajoaa esim. vahingossa vaihdetta vaihdettaessa ilman riittävää kytkimen käyttöä? Asiasta ei tunnu löytyvän tietoa joten voisi päätellä että ei hajoa ainakaan helposti. Miten on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Se on aika lailla tuuripeliä. Voi kestää tai siten ei. Vaihteisto toki pyritään tekemään kestäväksi, mutta väärä käyttö on aina väärää käyttöä. Saahan auton aina rikki, jos ei muuten niin junan alle ajamalla.

Vaihtaminen kytkintä kunnolla polkematta kuluttaa ensinnäkin synkronointirenkaita kohtuuttoman paljon. Jos synkronointi ei onnistu tasaamaan rattaiden nopeuksia ennen vaihtamista, kytkentäholkki ja rattaiden kytkentähampaat kiroavat eli pyörivät toisiinsa nähden. Ääni on ruma, mutta pahempaa asiassa on se, että hampaat kuluvat ja niistä irtoaa metallin kappaleita, jotka saattavat joutua rattaiden väleihin tai laakereihin.

Synkronointi panee usein vastaan, jos kytkintä ei paineta kunnolla ja hammaspyörien pyörintänopeudet eivät pääse tasaantumaan. Väkisin ruhjomalla voidaan onnistua jopa rikkomaan paikkoja.

Julkaistu: 12.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.