Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1359

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kävin viime viikonloppuna katselemassa perheellemme kakkos-autoa. Viidestä autosta kahdessa oli talvirenkaat asennettu väärin eli pyörimissuunta oli toisin kuin pitäisi.

Molemmissa tapauksissa kyse oli ns. vähemmistömerkki renkaista. Toinen oli jopa sellainen merkki mihin en ole koskaan aikaisemmin törmännyt. Nuolet oli kyllä renkaan kyljessä mutta ne olivat niin futuristisen näköiset, että aivan ensikatsomalla ei niitä pyörimissuuntaa antavaksi merkeiksi edes havainnut. Tarkuutta hyvät autoilijat, väärin asennettu pyörä on todella luikas ajaettava.

Näytä vastaus

Vastaus:

Väärä pyörimissuunta ei aina välttämättä vaikuta oleellisesti renkaan pitoon, joskus pidossa kuitenkin on eroa.

Tärkeämpi syy renkaan pyörimissuunnan merkitsemiseen on sen varmistaminen, ettei pyörimissuunta muutu kesken käyttöiän. Tällä on huono vaikutus nastojen pysyvyyteen. Tästä syystä ei uusiakaan renkaita pitäisi asentaa pyörimään eri suuntaan kuin nuolet osoittavat, sillä välttämättä pyörimissuuntaa tai renkaan sijoitusta aina muisteta merkitä selkeästi.

Julkaistu: 12.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.