Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1349

Kysymys:

Lapsiperheellinen haluaisi tietää:1. minkä ikäisenä lapsen voi laittaa matkustajan turvatyynyllä varustetussa autossa istumaan kasvot menosuuntaan. Lastenvarusteliikkeessä oltiin sitä mieltä, että 3 vuotiaana, mutta toisaalta muistelen joskus kuulleeni, että turvatyynystä on enemmän haittaa kuin hyötyä jos matkustaja on alle 140 senttinen.2. joissakin automalleissa matkustajan turvatyyny voidaan kytkeä avaimelle pois toiminnasta. Onko ko. ratkaisun turvallisuudesta tarkempaa tietoa?3. miksi tuulilasin testeissä/vertailuissa ei koskaan kokeilla auton tiloja turvaistuimien kanssa. En pidä ns. kolmen raavaan miehen mittayksikköä kaikilta osin soveltuvana lapsiperheen käyttöön. Esim. turvaistuinta takapenkille asetettaessa hyvin merkittävää on se, kuinka etuistuimen yläosa on takaa muotoiltu (polvitilaahan saadaan esim. erilaisin alaosaan tehdyin syvennyksin). Eikö esim. tila-autojen kohdalla Tuulilasissa voitaisiin katsoa asioita oikeastikin lapsiperheiden näkökulmasta? 4. eikö edellinen samoja asioita koskenut kysymykseni tullut perille vai onko vastausväli vain venähtänyt ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitetavasti vastausväli venyy aivan väkisin. Juuri nyt vastaamattomia kysymyksiä näyttää olevan varastossa 185. Osa niistä on alkuvuodelta, joten ne voisi jo hävittääkin. Tätä vastailua kun tehdään muiden töiden ohella, niin joskus alkaa lauantai-iltaisin ja pyhinä jonkin verran laiskottaa, eikä vastauksia synny.

Jo periaatteessa tällaiset ylipitkät kysymykset, joissa kysellään monia asioita taivaan ja maan väliltä, pitäisi oikeastaan poistaa heti, kun ne listalle tulevat. Nettiin kuten myös lehteen sopivat paremmin lyhyet, vain yhtä asiaa käsittelevät kysymykset. Niihin myös tulee vastaus helpommin.

1. Liikenneturvan mukaan alle 12 vuoden ikään tai 140 cm pituuteen saakka turvatyynystä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Tämä tuntuu kyllä liioittelulta, onhan aikuisiakin, joilla tuota pituutta ei ole enempää. Turvatyyny on kuitenkin päälle hellävaraisempi kuin kojelauta. Kolmivuotias on kuitenkin tähän liian nuori eli pieni.

Alle 15-18 kg painoisten pitäisi istua lastenistuimessa selkä menosuuntaan. Vasta kun lapsi on kasvanut niin paljon, että istuminen väärin päin on hankalaa, hän voi turvallisesti matkustaa kasvot menosuuntaan. Tuo raja on aika usein siinä kolmen vuoden pinnassa, ehkä annettu tieto on ollut tästä peräisin.

2. Nettisivuilla näyki epämääräisiä vihjailuja tyynyn laukeamisvaarasta, vaikka se olisi kytketty pois toiminnasta. Tuntuisi kuitenkin ihmeelliseltä, että tämä vaara olisi olemassa, jos poiskytkentä on tehty oikein.

3. Testeissä jää paljon muitakin asioita kokeilematta, Hyvähän tuo toki olisi, mutta aika ei riitä kaikken. Sitäpaitsi turvaistuimia on niin moneen lähtöön.

Julkaistu: 10.11.2002