Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1341

Kysy autoista - kysymys 1341

Tapio Ketonen

Kysymys:

kuinka on totuus? Millä vaihteella auto kuluttaa polttoainetta vähiten kun mittarinopeus 50km/h ? auto ww-golf vm 2001 1,9 sdi. Teho 50kw suurin vääntö 2200-2600.

Kolmosvaihteella kieroslukema on 2200 vai käytänkö nelosta tai vitosta? mikä on taloudellisin tapa ajaa nopeutta 50 km/h tällä autolla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa taloudellisinta on ajaa mahdollisimman suurella vaihteella, tällöin moottorin läpi pumpataan vähiten polttonesteellä kuumennettua ilmaa harakoille. Mutta jos moottorilla ajetaan aivan sairaan pienillä kierroksilla, siis siten että moottori jyristää, on vaarana moottorin vaurioituminen, mikäli tätä tehdään jatkuvasti. Ja siinä haituu suurempikin polttonestesäästö ilmaan kerrasta.

Tasainen nopeus 50 km/h ei vaadi paljon tehoa, joten moottori tuottaa sitä riittävästi millä vaihteella tahansa. Vasta kiihdytettäessä tehoa tarvitaan enemmän. Niinpä suosittelen, että kun ajat tasanopeutta viittäkymppiä, käytä nelosta tai viitosta, ja kun ryhdyt kiihdyttämään, vaihda suoraan kolmoselle.

Julkaistu: 8.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.