Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1323

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Volvo 340:n. Siinä on sellainen ongelma että jäähdytin oli alkanut vuotamaan edellisellä omistajalla ja hän oli laittanut jäähdyttimenpaikkausnestettä koko pullon suoraan jäähdyttimeen. Se oli tukkinut reiän lisäksi myös jäähdyttimen. Vaihdoin jäähdyttimen mutta putket jäähdyttäjän ulkopuolella ovat tukossa. Miten saan ne auki? Ja miten saa helpoiten vaihdettua kannentiivisteen? Kiitos!

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmeisesti myös lämmityslaitteen kenno on pahemman kerran tukossa, ja mömmö on saattanut tukkia myös kannen vesikanavia. Voithan kokeilla jäähdyttimen huuhteluaineita, jos niistä löytyisi apua. Ellei löydy, niin eipä sitten auta muu kuin mekaaninen rassaus.

Kannentiivisteen vaihtamiseen ei ole helppoa tapaa. Moottoria on purettava niin paljon, että kannenpultit saadaan auki ja kansi irti. Ennen takaisin asentamista on syytä tarkistaa, että kansi on varmasti suora ja tiivistepinnaltaan virheetön. Tämä varmistetaan höyläämällä kansi koneistamossa suoraksi. Alumiinikansi pitäisi periaatteessa aina vähintään tarkastaa, mieluimmin oikaista. Pienikin kierous lyhentää uuden kannentiivisteen ikää ratkaisevasti.

Asennettaessa on muistettava noudattaa oikeaa, moottorikohtaista pulttien kiristysjärjestystä ja -tapaa. Aika monessa autossa pultit on kiristettävä useammassa vaiheessa. Jos toimitaan vastoin ohjeita, kansi voi vääntyä ja tiiviste alkaa taas pain vuotaa.

Julkaistu: 5.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.