Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1321

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko Belgiasta järkevää tuoda käytettyä autoa? Onko siellä ns. halpoja merkkejä, olen kuullut että esim käytetyt volvot olisi siellä edullisia?

Entäpä tämä Belgian byrokratia, onko hankalampaa kuin esim saksassa ja kuinka hankalaa? mitä todistuksia tarvii ja mistä saa ja mitä maksaa? millä tavalla auto kannattaa suomeen tuoda rahtina vai itse ajamalla? onko jossain päin belgiaa halvempi hintataso? Kannattaako ottaa käteistä rahaa vai saako pankkien kautta maksun hoidettua kätevämmin!

Näytä vastaus

Vastaus:

Enpä osaa sanoa Belgian hinnoista tai byrokratiasta yhtään mitään. Maa on sellaisella kielialueella, että meikäläinen osaa hädin tuskin tilata kapakassa tuopin olutta.

Uskoisin, että Belgiassakin autoliikkeet osaavat hoitaa byrokratian ja esimerkiksi vientirekisteröinnin. Auton kuljettamiseen ajaminen on yleensä edullisin ratkaisu, onhan sieltä kuitenkin tultava jollakin keinolla pois. Tarvittavien todistusten osalta arvelisin, että on pakko turvautua suomalaisen maahantuojan kalliiseen palveluun.

Menomatka hoituu edullisimmin halvalla lentolipulla, apex- tai mitä hintoja ne nyt ovatkaan. Se tosin on aina ostettava edestakaisena, eikä aikatauluun voi tehdä muutoksia. Paluumatkan pitää kuitenkin tapahtua seuraavan viikon puolella, joten pitkä oleskelu vieraalla maalla voi tympiä ja tulee aina kalliiksikin. Niinpä paluulipun käyttämättä jättäminen ja ajaminen Suomeen on hyvä ratkaisu. Hyvien tapojen mukaista olisi ilmoittaa lentoyhtiöön, ettei sitä paluuta käytetä.

Alueena Belgia on aika pieni, mutta eroja siellä varmasti on, onhan maassa kaksi kielialuettakin. Käytettyjen autojen hintoja laskee maan erikoisuus, omistajanvaihdosvero, jonka joutuu maksamaan rekisteröinnin yhteydessä.

Rahan siirtäminen maasta toiseen on vielä toistaiseksi hidasta, joten nopeimmat kaupat onnistuvat käteisellä. Auto ei lähde ostajan matkaan eikä papereita tehdä, ennen kuin kauppahinta on maksettu. Pankkibyrokratian odottelu saattaa alkaa tympiä.

Julkaistu: 4.11.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.