Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1312

Kysymys:

Tervehdys!

Uuden auton ostoon liittyy usein vaihtoauto. Onko havaittu "merkkiuskollisuutta"vaihtoautohyvityksissä eli voinko odottaa kovinkin erilaista hyvitystä riippuen siitä vaihdanko Bemariin vai Audiin (hinta sama)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Moi,

Tämä on asia, josta voisi tehdä väitöskirjatutkimuksen. Voin kyllä hyvin perustein esittää kokemusperäistä ja tutkimuksiin perustuvaakin tietoa siitä, että keskimäärin asiaa tarkasteltuna autoliikkeet hyvittävät enemmän autostasi, jos vaihdat sen saman merkin myyjän luona samaan merkkiin uudellen.

Miksi?

Autoliike haluaa pitää kiinni asiakkaastaan. Sillä on käytettävissään uuden auton myyntipalkkio. Saamasi hyvityshinta vanhasta autostasi “nousee”, kun myyjä antaa uudesta autosta alennusta, ja siirtää tämän alennuksen vaihtoautosi hyvityshintaan. Maksamasi väliraha siis pienenee.

Useimmiten toisen automerkin myyjä ei ole yhtä taitava myymään sinun merkkiäsi käytettynä. Hän hyvittää siksi vähemmän autostasi, joka on vierasta merkkiä, koska hän myös saa siitä (keskimäärin) hieman vähemmän.

Voit siis elätellä illuusiota siitä, että saat autostasi korkeamman hyvityshinnan. Mutta voit myös ajatella, että saat uudesta autosta enemmän alennusta. Itse olen tällä kannalla, sillä käytettyjen autojen hinnat määräytyvät mnarkkinoilla, ja automyyjät joutuvat toimimaan markkinahinnat huomioon ottaen.

Kaikki edellä sanomani koski tavanomaisia olosuhteita, kun vaihdat käytetyn auton uuteen autoon. Asia muuttuu toisenlaiseksi, jos vaihdat käytettyä autoa käytettyyn. Nyt uuden auton myyntipalkkiosta ei siirrykään mitään vanhan autosi hyvityshinnan nostamiseen “keinotekoisesti”.

Viisas ostaja käy hinnoittelemassa autonsa useammassa kuin yhdessä paikassa jopa saman automerkin myyjien keskuudessa. Järkevä ostaja ei kierrä koko maata, eikä hän tee autokaupastaan kymmenien automyyjien huutokauppatilaisuutta. Johan tällaiseen aikaa ja polttoainettakin palaisi tolkuttomasti. Tällainen ostaja on aivan yhtä ikävä tyyppi, kuin kusetusta yrittävä automyyjä.

Autokaupassakin on erikoistarjouksia, aivan kuin marketeissa ja tavarataloissa. Aika ajoin autoliikkeet siivoavat autovarastojaan. Silloin hyvä tavarakin myydään merkillisen edulliseen hintaan. Siksi ne autojen hinnat vaihtelevat. Ei se bensiinikään joka paikassa saman hintaista ole, ja enemmän tai vähemmän samaa tavaraa autosi polttoainetankkiin kuitenkin olet ostamassa.

Varman olet jo käynyt sekä Bemarin että Audin myyjän luona. Silloin on selvinnyt , mitä sinulle autostasi hyvitetään. Sinulle koitta päätöksenteon vaikeus. Autothan eivät ole samanlaisia, vaikka hinta olisi sentilleen sama.

terveisin

Jorma Viitanen

Julkaistu: 31.10.2002