Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 131

Kysy autoista - kysymys 131

Tapio Ketonen

Kysymys:

Valvooko jokin viranomainen Suomessa uusien autojen laatua? Olisiko aihetta vähitellen ottaa kantaa esim. Opeleiden vakaviin laatuongelmiin? Näistä vaan aina vaietaan… ja kansa maksaa kun ei ole edes takuuta!

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei valvo, eikä tiettävästi valvo missään muuallakaan. Ainoastaan liikenneturvallisuuteen tai muuhun turvallisuuteen liittyvistä vioista pidetään rekistereitä,esimerkiksi USA:ssa liittovaltion liikenneturvallisuusvirasto National Highway Traffic Safety Administration, www.nhtsa.dot.gov/, pitää listaa vioista, jotka valmistaja on katsonut niin vakaviksi, että autoja on tästä syystä kutsuttu korjattaviksi. Tämä listä löytyy tuolta edellä mainitulta sivulta linkkiä Recalls>/b> klikkaamalla.

Myös Suomeen kaavaillaan näitä takaisinkutsuasioita taltioivaa rekisteriä, mutta asia on vielä valmisteluvaiheessa.

Kaipaamasi tyyppinen lainsäädäntö oli meillä aikanaan olemassa maatalouskoneiden osalta. Vielä 50-luvulla silloinen Valtion maatalouskoneiden tutkimuslaitos VAKOLA, nykyinen MTT Vakola, saattoi lain perusteella esittää valtioneuvostolle, että jonkun huonoksi havaitun koneen valmistaminen tai maahantuonti kiellettäisiin. Käytännössä näin tehtiin harvoin, mieleen muistuu joku Pohjanmaalla tehty apulannan kylvökone sekä ainakin pari neuvostoliittolaista traktori.

Laatuongelmia on autoissa nykyisin kuitenkin varsin vähän. Jos Opeleissa olisi laajemmalti vakavampia laatuongelmia, tuskin kansa vain vaikenisi, kyllä niistä tulisi tietoja julkisuuteenkin.

Julkaistu: 21.9.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.