Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1307

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysymykseni koskee jälkiasennettavia xenonvalosarjoja. Erityisesti sellaiset sarjat joissa vain vaihdetaan nykyisen lampun tilalle toisenlainen lamppu, jonka mukana tulee myös muita vermeitä (esim. www.xenonvalot.com). Eikös xenonvalojen kanssa kuulu olla automaattinen tasonsäätö? Onko kyseiset sarjat ihan laillisia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseiset sarjat eivät ole millään lailla laillisia. Autossa ja ylipäänsä tieliikenteessä käytettävissä moottoriajoneuvoissa saa käyttää vain hyväksyttyjä valaisimia ja valaisimiin hyväksyttyjä polttimoita. Jos valonheittimessä on tarkoitettu käytettäväksi H7-polttimoa, siinä ei saa käyttää mitään muuta viritelmää. Tasonsäätö kuuluu vaaatimuksiin, mutta se on tässä hommassa niitä pienimpiä ongelmia. Toinen silmiin sattunut xenonien kaupitsija on osoitteessa www.maxxtuning.net.

Asennussarjat ovat aika arvokkaita 750-850 euroa. Laittomien valojen hinnalla siis saa jo aivan toimivan auton! Valot ovat varmasti kirkkaat, mutta koska poliisikin tietää jo asiasta, kiinnijääminen on varmaa. Sakkoja ropisee ja lisäksi tulee katsastusreissu.

Julkaistu: 29.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.