Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1293

Kysy autoista - kysymys 1293

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auton osto liikkeestä on jo tapahtunut, mutta nyt kuukauden käytön aikana autosta on löytynyt muutama pienempi ja suurempi vika. Ovatko seuraavat viat korjattava omaan laskuun vai pitääkö liikkeen kustantaa kaikki kulut? 1. Vaihdoin autoon öljyt ja tämän jälkeen alkoi pihalle ilmestyä öljyläikkiä, kampuran stefa vuotaa vauhtipyörän takaa. 2. Viikonloppuna auto ei lähtenyt käyntiin lainkaan, nyt auto on viety korjaamolle tutkittavaksi. Stefan vaihdosta ilmoitettiin minulle tulevan kuluja noin 100 euroa. Vielä emme ole keskustelleet tämän viimeisen vian korjauskustannuksista. Lukiessani tältä palstalta kirjoituksiasi kuluttajansuojalaista, tulin käsitykseen, että myyjäliikkeen pitää kustantaa tuollaiset korjaukset?

Näytä vastaus

Vastaus:

Laki lähtee siitä, että kuuden kuukauden kuluessa ilmenneet viat ovat olleet kaupan kohteessa eli siis autossa jo kaupantekohetkellä, ellei myyjä pysty muuta osoittamaan. Kustannuksia siis ei noiden vikojen korjauksista pitäisi tulla.

Jos sinulta vaaditaan osallistumista kuluihin, vaadi kirjallisesti selvitys perusteista, joilla moista vaaditaan. Mene sitten sen selvityksen kanssa kunnallisen kuluttajaneuvojan puheille.

Käytännössä tilanne on yleensä se, että joudut maksamaan vaaditut kulut, mutta kun sitten aikanaan asia on saatu selvitetyksi, saat rahat korkoineen pois – ellei sitten yrittäjä ole kaatanut firmaansa ja harjoita kauppa aivan eri toiminimellä. Silloin jäät nuolemaan näppejäsi. Tällainenkaan ei ole aivan tavatonta.

Julkaistu: 27.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.