Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1286

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten on tuleeko vanhan auton maahantuonti halvemmaksi 24 vuotiaana kuin 25 vuotiaana museoautona ? Oman laskuni mukaan 24 vuotta vanhan auton autovero on noin 3% vastaavan uuden hinnasta autoverolain uuden tulkinnan mukaan. Museoautoverohan on 30% auton ostohinnasta. Näin useimmissa tapauksissa veron määrä lisääntyy kun auto täyttää 25 vuotta. Eikö siis museoautoille voisi samantien antaa verovapauden.Voisiko Tuulilasi noin kokeeksi pyytää tullilta verolaskelman esim. sille Kimmo Kienasen Jaguar XJS:lle, että sais jonkunlaista käsitystä miten tulli verottaa “vanhaa arvoautoa” Mitään markkina-arvoa kys. autolle on varmaan mahdoton Suomessa määrittää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos auton käyttöönotosta on kulunut 311 kuukautta eli 25 vuotta ja 11 kuukautta, vero on 3,6 % vastaavan uuden automallin hinnasta. Tuo on suurin ikävähennys, joka löytyy tullin nettisivulta www.tulli.fi/tietoa_ja_ohjeita/autoverotus/ikavahennys.html.

Jos vastaavan arvoauton hinta uutena on 100.000 euroa, veroa menee 3.600 e + alv eli 4.392 euroa. Jos saat ostetuksi auton esim. 10.000 eurolla, veroa menee 3.000 e + alv eli 3.660 euroa. Kaikki siis riippuu hinnasta. Kalliilla ostettu kannattaa ilmoittaa verotettavaksi juuri ennen museoautoverotukseen siirtymistä, halpa vasta kun 25 vuotta on kulunut ko. auton valmistusvuoden päättymisestä, jolloin siirrytään museoautoverotukseen.

Kienasen Jagge on nyt niin päreinä, että sille ei voida pyytää laskelmaa. Mutta palataan ehkä asiaan.

Julkaistu: 25.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.