Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1282

Tapio Ketonen

Kysymys:

Milloin mahtaa olla vw ventoon tullut vakiovarusteisena kuskin airbag? Jossain lähteissä on mainintaa että se olisi v. 1994 laitettu, kun taas omassa 1995 ventossa sitä ei ole? Autolla on ajettu aikasemmin edellisen omistajan toimesta lievä keulamälli, josko ilmapallo olisi tullut silloin silmille? Eikö tuo olisi kuitenkin pitänyt asentaa uudestaan? Mitenkäs turvavyökiristimet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuon selvittäminen ei nyt onnistu, mutta vielä 90-luvulla oli täysin mahdollista, että turvavarusteita kytkettiin pois toiminnasta. Autoon on siis voitu täysin laillisesti vaihtaa ilman tyynyä oleva ohjauspyörä.

Turvavöiden kiristimet on yleensä helppo tarkastaa. Aika monessa autossa, joissa kiristin on vyön kelassa, vyö lakkaa toimimasta. Vastakappaleessa oleva kiristin taas vetää vastakappaleen epätavallisen alas, joten senkin huomaa. Oikeastaan vain Mersun vyökiristimen toiminnasta ei saa tolkkua, koska vyö toimii aivan normaalisti kiristimen lauettuakin. Tällaisia kiristimiä on ainakin 124-korisissa Mersuissa, ehkä muissakin.

Julkaistu: 24.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.