Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1279

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Volvo S60:een “piraatti”-aluvanteet talvirenkaille. Asentaessani huomasin että pultitus ei sovi. Syyksi myyjä kertoi Volvon muuttaneen pulttikokoa. Ohjeeksi sain kiertää pultit “huulille” ja kiristää niitä sitten tasaiseti jotta vanne keskittyy. Tämä on myyjän mukaan toiminut useissa autoissa jo pitkään. Mitä mieltä Ketonen on aluvanteiden reikävälin vönyttämisestä kyseisellä tavalla? Heikentääkö toimenpide vannetta ja kenen on vastuu mahdollisen vahingon tapahtuessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo tuntuu jo siltä, että taitaisi olla rikosilmoituksen paikka. Kyseessä voisi olla liikenteen vaarantamiseen yllyttäminen tai itsemurhaan yllyrräminen!

Tilanne on yksiselitteisesti se, että autoon voi ja saa asentaa vain siihen sopivat vanteet. Jos reikäjako ei sovi, sitten pitää hommata uudet vanteet.

Menepä sen myyjän luo ja ilmoita, että olisi syytä hommata pikapikaa uudet vanteet. Ellei tuo onnistu, pyydä sovitusohje kirjallisena ja mene sitten kunnallisen kuluttajaneuvojan luo. Siellä selvinnee, mitä lainvastaisia ohjeita antavalla keuppiaalle pitää tehdä.

Vastuu noissa asenteluhommissa on aina yksiselitteisesti tekijällä. Niinpä teet viisaasti, jos et ryhdy myyjän ohjeiden mukaiseen venyttelyyn. Se ei välttämättä heikennä vannetta kovin paljon, mutta pyörän kiinni pysyminen on erittäin epävarmaa, eikä tuollaista autoa pidä tuoda liikenteeseen lainkaan.

Julkaistu: 24.10.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.