Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1264

Kysymys:

Olen aikeissa hankkia Tampereella yksityishenkilöltä Peugeot405-mallisarjan auton. Vuosimalli on 1993. Onko tässä autossa tyyppivikoja? Myyjä on yksityishenkilö, ja väittää, että autoa onhuollettu säännöllisesti merkkikorjaamolla. Voisitteko vähän opastaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi ostamiseen liittyvät asiat: Kun ostat yksityiseltä, et saa autollesi takuuta. Varmista, että myyjä on oikeasti omistaja. Jos se on diesel-auto, selvitä, että dieselverot on maksettu. Verkosta saat www.AKE.fi ja www.SAUK.fi tiedot maksua vastaan, ketkä ovat omistaneet auton, ja mikä on ollut eri vaiheissa kilometrilukema (jos auto on katsastettu SAUK:n asemilla). Sinun tulee tietää ostettavan auton rekisteriunumero !

Tyyppiviat on pulmallisempi juttu. Ennen vuotta 1993 Peugeotin 405-mallisarjan heikko alue oli taka-akselisto. Sitten sen rakennetta muutettiin, ja viatkin vähenivät. Merkkikorjaamo kertoo, mitä erilaiset taka-akseliston korjaukset maksavat sekä työn osalta että osien osalta. Tässä on juuri yksi syy, miksi merkkiliikkeen palvelua kannattaisi käyttää, autolla on silloin 3kk / 5000 km takuuaika.

405 ei ole altis ruostumaan, ellei sitä ole kolaroitu ja korjattu taitamattomasti.

Autosi huoltohistoria on Automaa-liikkeiden ajoneuvotiedostossa. Sieltä näkyy, mitä autollesi on merkkikorjaamolla eri vaiheissa tehty. Kannatta käydä keskustelemassa paikallisen korjaamon työnjohtajan kanssa. He sattaisivat jopa sopivaa maksua vastaan vilkaista autosi kunnon ennen ostamista.

Julkaistu: 19.9.2001