Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1259

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kannattaako nyt ostaa uusi auto?

Näytä vastaus

Vastaus:

Se kyllä riippuu siitä, mitä tarkoitat sanalla “kannattaa”. Auton osto ei yleensä koskaan kannata taloudellisessa mielessä, eli se on sijoitus, jonka arvo laskee. Ehkä nyt sentaan lasku ei ole yhtä jyrkkää kuin Soneran osakkeissa.

Mutta jos autoa tarvitsee, tuo arvon laskeminen lienee pakko hyväksyä. Siltikään uusi auto ei ole se taloudellisin ratkaisu. Uuden auton hinta näet laskee alussa nopeammin, sitten kun uutuuden kiilto on himmennyt, lasku tasaantuu.

Halvimmaksi ajaminen tulee vanhalla ja halvalla autolla, uuden auton kustannuksista pääomakulut eli arvon aleneminen ja pääoman korko muodostavat varsin merkittävän osan. Kaikki eivät kuitenkaan halua ajaa 15 vuotta vanhalla Ladalla, eikä se onneksi ole tarpeenkaan. Erittäin hyvä ja taloudellinen vaihtoehto on uudehko käytetty, siis sellainen joka on kunnoltaan kuin uusi, ja jonka arvon lasku on tasaantunut.

Jos kuitenkin haluaa ajaa uudella autolla, niin silloin vastaus on: kyllä kannattaa. Esimerkiksi mahdollisen autoveron alenemisen odotteleminen on turhaa. Jos ostohinta veromuutoksen takia mahdollisesti hieman alenisikin, uskon vankasti, että käytön verotus tulee kiristymään siten, että autoilun kulut tuskin ainakaan alenevat.

Julkaistu: 19.9.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.