Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1238

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,mitkä ovat W124-korimalli MB:n yleisimmät tyyppiviat jotka kannattaa aina katsoa ennen käytetyn auton ostoa, tarkoitan lähinnä tekniikkapuolta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ainakin takapään ripustusten kunto on hyvä katsoa, löystyneet helat tekevät autosta vetelän ajettavan. Etenkin raidetankomainen viides tukivarsi näyttää väljistyvän usein. Taka-akseliston osat ovat kuitenkin kohtuuhintaisia ja niitä saa muualtakin kuin merkkiliikkeestä.

Vetopyörästöstä tihkuu öljyä melkein kaikista Mersuista, joten peräöljyn määrä olisi hyvä jotenkin selvittää. Kuivana ajettu perä ei välttämättä kestä pitkään.

Koeajolla kannattaa kokeilla ja kuunnella jyrinöitä. Auto on tarkka nivelakselin värinänvaimentimen kunnosta. Myös kiristysmutterilla kiristettävän nivelakselin jatkoksen kunto olisi hyvä selvittää. Jos välyksen on annettu kasvaa liian suureksi, liitos kuluu väljäksi.

Moottoripuolella tarkkailtavia kohteita ovat ennen kaikkea alipainepumppu ja venttiilinnostimet. Alipainepumpun laakerointi on kriittinen asia, jos se pettää, kuulat putoavat jakoketjun ja ketjupyörien hampaiden väliin ikävin seurauksin. Pumpun kunnon tarkastaminen kylläkin vaatii sen irrottamisen. Tällöin selviää käsin kokeilemalla, onko laakeri väljä.

Jos alipainepumpun kansi on keltainen ja ruuvikiinnitteinen, pumppu on jossakin vaiheessa uusittu. Alkuperäiset harmaalla prässätyllä kannella varustetut lienevätkin jo harvinaisia, sillä vaihto tulee yleensä ajankohtaiseksi 200 000 km tienoilla.

Venttiilinnostimet alkavat kaivata uusimista, jos venttiilit kalkattavat pitkään kylmäkäynnistyksen jälkeen. Vanhoilla öljyillä ajaminen saa ne loppumaan nopeammin.

Myös kuljettajan istuin on jokseenkin varmasti kurjassa kunnossa. Se kannattaa viedä osaavalle verhoojalle ryhdistettäväksi, ajomukavuus paranee ratkaisevasti. Selkänojan verhous kuluu puhki alaosassa olevan ulokkeen kärjen kohdalta puhki, mutta se voidaan korjata. Asiasta kerrottiin Tuulilasin numerossa 10 /2000.

Julkaistu: 4.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.