Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1233

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miksi auton pakoputkesta tulee vesihöyryä. Pakokaasutestin mukaan auton päästöt ovat erinomaiset. Testin tekijä sanoi, että onpa vähäpäästöinen kone! Voiko pakoputkistoon kertyä näin syksyllä kosteutta ja se sitten höyrynä tulee putkesta ulos. Autosta ei ole löytynyt kansivikaa ja muutenkin auto pelaa erinomaisesti. Jäähdytinnestettä ei häviä ollenkaan eikä sen joukossa ole öljyä. Neste on uudenveroista. Öljyn sekaan ei mene nestettä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Vesihöyryä tulee, koska se on eräs bensiinin palamisessa syntyvistä tuotteista. Sitä syntyy muussakin palamisessa, poltetaan sitten vaikka kuivia halkoja. Ilmiö on siis aivan luonnollinen.

Lähinnähän höyryn tulemisen näkee sopivalla säällä, kun se tiivistyy pieniksi pisaroiksi ulkopuolella. Oikein lämpimällä säällä höyryä ei näy, vaikka sitä tietenkin tulee myös tuolloin. Pakoputkesta voi myös tippua vesipisaroita, koska höyry tiivistyy kylmässä putkessa vedeksi. Kun putkisto kuumenee, vesi ei enää tiivisty ja vanhatkin tiivistymät haihtuvat.

Julkaistu: 6.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.