Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1212

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, miksi auton jäähdyttimet on maalattu mustaksi, mutta ilma-ilma-välijäähdyttimet on jätetty paljaaksi alumiinipinnaksi useimmiten. Kumpi on parempi käytäntö lämmönjohtavuuden kannalta? Miksei siis jäähdyttimet ole lähes poikkeuksetta jätetty pintakäsittelemättä, mutta välijäähdyttimet taas melkein järjestäen on “paljaita”?

Näytä vastaus

Vastaus:

Maalikerros periaatteessa heikentää lämmön johtumista. Mielestäni kuitenkin tilanne on se, että nykyisin ei jäähdyttimien kennoja ole maalattu, kyllä useimmiten sieltä paistaa kirkas alumiini.

Ennen vanhaan tilanne oli toinen. Kun autoissa käytettiin messingistä valmistettuja jäähdyttimiä, ne maalattiin syöpymisen estämiseksi. Nykyisin jäähdyttimissä kenno on alumiinia ja päätysäiliöt muovia. Kaipa se maali suojaisi alumiiniakin, mutta toisaalta alumiinin pintaan syntyvä oksidikerros toimii riittävän hyvänä suojakerroksena. On myös muistettava, että maalaaminen lisää valmistuskustannuksiakin.

Julkaistu: 12.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.