Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1211

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, voiko ja onko vaihteistolle terveellistä ajaa samalla vaihteistoöljyllä koko auton eliniän? Useimpien automerkkien huoltokirjoissa pyydetään vain lisäämään vaihteistoöljyä tarvittaessa. Millaisille vaihtoväleille nykyiset vaihteistöljyt on tarkoitettu? Itse vaihdan 100 000 km välein.

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, samoilla vaihteistoöljyillä voi ajaa ainakin koko vaihteiston eliniän!

On tietenkin hyvä muistaa, että Suomessa autoilla ajetaan paljon enemmän kuin muissa Euroopan maissa. Vuotuinen ajomäärä on suurempi, ja lisäksi autoja käytetään pitempään. Kun vielä muistetaan, että vaihteistoon tai etuvetoisissa koko voimansiirtoon mahtuu öljyä vain litra tai pari, öljynvaihto esim. 100 000 km tai neljän–viiden vuoden välein ei todellakaan ole mikään ylivoimainen kustannus.

Henkilöautoissa voimansiirto on yleensä mitoitettu siten, että öljyt eivät joudu kovin koville, joten niiden voitelukyky kyllä riittää pitkäänkin. Meillä lämpötilavaihtelut ovat suuria, ja tästä syystä öljyn sekaan joutuu myös vettä, mikä heikentää voiteluominaisuuksia. Niinpä öljynvaihto voimansiirtoon on tältäkin kannalta mitä suositeltavinta.

Julkaistu: 14.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.