Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1210

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,aiotteko koskaan testata viristyslastuja? Niistä on jatkuvasti juttu kaikennäköisillä keskutelupalstoilla netissä. Chippien asentajat lupaavat vaikka mitä, olisi mielenkiintoista saada tietää miten tämä tosiasiassa on. Ja tarkoitan nimenomaan juuri ihan normaalia perheautoa ilman turboa, esim. Nissan Primera 2.0.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lastuviritys ei ole ainakaan ensimmäisenä listoillamme. Vapaasti hengittävillä bensakoneilla lastuviritys tuskin saa aikaan suurta vahinkoa. Se ei liioin anna kovin tuntuvaa tehonlisäystäkään. Välttämättä auto ei enää virityksen jälkeen täytä alkuperäisiä päästövaatimuksia, mutta katsastuksessa tätä ei yleensä havaita, koska katsastuksen päästömittaus on vain hyvin karkea perustarkastus.

Turbodieseleillä sen sijaan tehoa saadaan helposti aika paljon lisää. Vaarana vain on, että kestävyys kärsii, koska moottorin lämpörasitus kasvaa helposti liikaa.

Viritysintoisten kannattaa tutustua erittäin huolellisesti auton takuuehtoihin, jos autossa on maahantuojan tai liikkeen myöntämä takuu. Moni maahantuoja on nimittäin halukas katkaisemaan omalta puoleltaan oitis takuun sitovuuden, jopa silloinkin, kun lastu on sen oman myyntiverkoston kauppaama. Jos siis autosi takuulla on merkitystä, selvitä asia merkkiorganisaation kanssa ennen kuin alat virityshommiin.

Julkaistu: 16.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.