Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 1203

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,onko moottorille haitallista ajella suurimalla(5)vaihteella jo n.50km/h ylöspäin,kone ei ainakaan tunnu yhtään “nikottelevan” moisesta köröttelystä ja bensaakin ilmeisesti säästyy? Auto on uusi VW,1.4 16V koneella.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän viitonen jo noin kovassa vauhdissa sopii heittää päälle. Pikkuvaihteilla ajaminen on bensan haaskaamista. Nykyaikaiset moottorit sietävät vedätystä hyvin. Yleensäkään moottori ei juuri kärsi pienillä kierroksilla ajamisesta.

Sen sijaan joillakin dieseleillä pikkuvaihteilla vedättäminen on ollut voimansiirrolle tuhoisaa. Etenkin vanhat viisivaihteiset kuten Toyota Hiace diesel ja Mitsubishi Pajero olivat arkoja viitosen käytölle. Viides vaihde oli lisätty vaihteiston perään, voima kiersi ylimääräisen hammaspyöräparin kautta, eikä laakerointia ollut vahvistettu riittävästi. Ogelmaksi muodostui se, että diesel aiheuttaa voimansiirtoon hyvin voimakkaita värähtelyjä.

Perinteisessä nelivaihteisessa laatikossa nelosvaihde on suora. Voima siirtyy käymättä sivuakselilla ja vaihteiston laakerointi rasittuu erittäin vähän.

Julkaistu: 14.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.